Labogids klinische biologie

Immunofixatie


Code LIS
IMF
Eenheid
Geen
Belangrijke informatie
Sperperiode: 2 dagen. Bij een herhaalde aanvraag binnen de sperperiode wordt de test slechts opnieuw uitgevoerd bij uitdrukkelijke vermelding of na overleg met de klinisch bioloog.
Klinische achtergrond
Afwezigheid van monoklonaal eiwit De verdwijning van de polyklonale immunoglobulinen op de antiserumprofielen (met afname van de gamma- en bètafracties), zonder verdwijning van de andere eiwitpieken, wordt waargenomen voor de analyse van een normaal serum met hypergammaglobulinemie. Aanwezigheid van een monoklonaal eiwit ·         Een gammopathie (aanwezigheid van een monoklonaal immunoglobuline) wordt gekenmerkt door de verdwijning van een piek met één van de antiserums zware antiketens (G, A of M) en met één van de antiserums lichte antiketens (kappa of lambda). De blootgelegde monoklonale fractie moet gesitueerd worden op hetzelfde migratieniveau als de op het ELP-profiel gedetecteerde band. ·         De verdwijning van een piek met één van de antiserums lichte antiketens (kappa of lambda) zonder verdwijning van deze piek met ééén van de antiserums zware antiketens kan het volgende betekenen: ·         De aanwezigheid van een gammopathie aan IgD of IgE ·         De aanwezigheid van een vrije keten ·         De verdwijning van een piek met één van de antiserums lichte antiketens (kappa of lambda) zonder verdwijning van deze laatste met de antiserums lichte antiketens is zeldzaam Aanwezigheid van meerdere monoklonale eiwitten ·         Dezelfde interpretatie is van toepassing wanneer er meerdere monoklonale eiwitten aanwezig zijn. Een biklonale gammopathie zal gedetecteerd worden door de aanwezigheid van twee (identieke of verschillende) zware ketens en twee (identieke of verschillende) lichte ketens dwz door de verdwijning van 2 pieken met één van de (identieke of verschillende) antiserums zware antiketens en met één van de (identieke of verschillende) antiserums lichte antiketens ·         De verdwijning van meerdere pieken met één van de antiserums zware antiketens en met één van de antiserums lichte antiketens is kenmerkend voor een polymerisatie van de immunoglobulines ·         De verdwijning van meerdere veelvoudige pieken met één of meerdere van de antiserums zware antiketens is kenmerkend voor een oligoklonaal profiel
Principe van de test
Geladen moleculen worden gescheiden naargelang hun eigen elektroforetische mobiliteit in een gegeven pH-buffer en, volgens de PH van de molecule (het eiwit), een relatief grote elektro-osmotische stroom. De monoklonale immunoglobulines worden tijdens de elektroforese van de eiwitten gedetecteerd. Bij de capillaire electroforese worden ze weergegeven door abnormale pieken, hoofdzakelijk in de zones bètaof gammaglobulinen van het elektroforetisch profiel. De typering van deze pieken gebeurt mbv monospecifieke antiserums tijdens immunotypering. Bij elke analyse gebeurt de scheiding vervolgens door toepassing van een potentiaalverschil van duizenden volt aan de klemmen van elk capillair, en de directe detectie van de eiwitten wordt uitgevoerd aan 200 nm aan de kant van de kathode.  De superpositie van de antiserumprofielen en het ELP-profiel laat toe, de verdwijning en/of de afname van een monoklonale piek op het antiserumprofiel zichtbaar te maken en er een gammopathie uit af te leiden.
Afname
SERUM
Alternatieve monstertypes
Geen
Stabiliteit monster
Max 10 dagen tussen 2-8°C. 1 maand stabiel indien stalen direct na afname ingevroren worden.
Interferentie
Minicap Immunotyping
Referentiewaarden
Negatief
Doorbelwaarden
Bron referentiewaarden
Uitvoerfrequentie
Dagelijks meermaals op werkdagen
Urgentie
Neen
TAT (turn around time)
Toestel
Minicap
Analytisch meetbereik
Niet van toepassing  
Afdeling
Biochemie (BIO)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
Terugbetaling
542032